Отидоха си Ицето и семейството му

20449_3

Вчера мъртви в дома им са открити Ицето и семейството му. Всички знаем Ицето, всички сме го виждали, всички сме обменяли поне по една приказка с него.

Най-вероятната причина е измръзване в няколкото дни с изключително ниски температури въпреки, че на семейството е било подсигурено отопление.

Ето и официалната версия на местните власти:

В община Куклен са постъпили сигнали за влошаване на хигиенните условия през месец юни тази година в дома на починалото семейство.

Сигналите са дали повод на новото ръководство на общинската администрация да окаже социална подкрепа на семейството и да изиска информация от отговорните институции за допълнителна помощ.

На 20 юли е изпратено писмо до „Социално подпомагане Родопи“ за извършване на проверка по случая и изготвяне на подробен социален доклад и план за социална подкрепа на лицата с цел осигуряване на ежедневните им потребности и повишаване качеството им на живот.

Община Куклен е заявила готовността си за сътрудничество със социалните служби при планиране и изпълнение на мерките за социална подкрепа на семейството. Получила е и писмо с препоръки, които са били изпълнени.
Семейството е било включено в програмата за безплатна храна, домът е почистен от служители на общината, предоставени са нарязани и подредени дърва за огрев, организирана е и кампания по събиране и даряване на дрехи. Допълнително в жилището са доставени легла и е инсталиран бойлер с батерии за топла и студена вода.

Съдействано е и за получаването на социални помощи. Те са били включени и в програмата за хранене на социално слаби семейства. За съжаление семейството е отказало да използва услугите на социален асистент.
С писмо Общината е предоставила информация, че къщата се обитава от 81-годишна жена, син и дъщеря на 52 и 50 години.

Синът притежава експертно решение на ТЕЛК с диагноза „Олигофрения, тежка дебилност с психомоторна забавеност“.

Жилището представлява стара двуетажна къща, собственост на сина, прехвърлена от родителите му. Те са ползвали една стая на първия етаж от къщата при изключително лоши хигиенно-битови условия.

Поради напредналата си възраст майката е трудно подвижна. Тя получавала пенсия. Дъщерята до преди четири години е била с експертно решение на ТЕЛК за психично заболяване и след изтичане на срока му, отказва да се яви за преосвидетелстване пред ТЕЛК, тъй като по нейни думи е вече здрава. Синът също получавал социална пенсия и интеграционни добавки.

„Общинска администрация е спомогнала синът и дъщерята да подадат документи в „Социално подпомагане“, в резултат двамата получават целева помощ за отопление, а дъщерята получава и месечна помощ.“, заяви кметът на Куклен Мария Белчева.

Общината е изпратила и писмо до Центъра за психично здраве, откъдето е бил получен отговор, че дъщерята се водила на очет до 2011 година и този документ е бил необходим за получаване на месечна помощ от социално подпомагане.

Всички други факти около смъртта на семейството, са от компетенциите на полицията и прокуратурата. Община Куклен ще поеме разноските по погребенията.

Add a Comment