Съдят бившия кмет на Куклен и заместника му за далавери с обществени поръчки

palata

Бившият кмет на Куклен Димитър Сотиров и заместникът му Иван Апостолов застават днес пред пловдивския Окръжен съд. Те са обвинени в злоупотреба с обществено положение и безстопанственост.

На 15 ноември 2007 г. под влияние на Сотиров Апостолов като пълномощник на кмета сключил договор за доставка на бетон между възложителя Община Куклен и ЕТ „Елина Сотирова – Вяра“ от Куклен. Според обвинението договорът е в нарушение на Закона за обществените поръчки и Закона за общинските бюджети и цели да набави за частната фирма облага, от което са могли да настъпят имуществени вреди и смущения в нормалното функциониране на Община Куклен.

От 27 февруари до 9 март 2009 г. в качеството си на кмет на Община Куклен Сотиров пък присвоил 100 000 лв. общински пари. Междувременно в нарушаване на служебните си задължения съгласно Закона за обществените поръчки и Закона за общинските бюджети той сключил договори с пловдивските фирми „Анастасов“ ЕООД – за направа на нови бордюри и тротоар на част от улиците в Куклен на обща стойност 119 500 лв., и „Айлин-строй“ ЕООД – асфалтиране на ул. „Еделвайс“ в Куклен срещу 139 000 лв.

На 5 януари 2011 г. Сотиров сключил и договор за доставка на бетон между Община Куклен и „Вяра -2006″ ЕООД от Куклен, с цел да набави облага на фирмата.

Срещу бившия кмет са повдигнати и обвинения, че в качеството му на длъжностно лице умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество при изграждането на канализацията на Куклен, като не е провел процедура по възлагане на обществена поръчка и не е осигурил извършването на строително-монтажните работи от строител, вписан в централния професионален регистър. От проявената безстопанственост са последвали значителни щети за Община Куклен в размер на 1 012 557 лв. Изградената канализация пък е незаконен строеж, като причинените щети са в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай.

Делото e насрочено за периода до 17 декември включително и се разглежда при закрити врата.

Add a Comment